22. aug, 2017

Bakgrund till Svenska väsen. En bok som jag skriver nu

Bakgrund:

När jag tog min licens som fairylogist för Doreen Virtue så är det olika positiva väsen som hon beskriver .De lever på olika platser i naturen och i världen som hastigast beskrev hon Näcken. Jag tänkte då jämföra med det som finns beskrivet i Sverige och se om det finns likheter men också skillnader.

Det som slår mig är alla folksägner från olika delar av landet.

Det varierar från söder till norr ,men det som är gemensamt är att beskriva vad som händer om man går utanför ett känt område. Det jag också har förstått så levde folk väldigt kontrollerat under bondesamhället. Det var restriktioner för hur bonden fick röra sig på marken. Han fick enbart vara på sina egna ägor och syssla med jordbruk och sköta om sina djur. Bondmoran fick mjölka korna och ägna sig åt barn och hushållet och kanske något ibland med skörden.

Pigor och drängar var hjälpredor  men var också hårt kontrollerade efter könsmönster och status vad de skulle göra. De som ägde skogsmark var friare att vara på sina ägor och godsägare och adel.

 

Det finns väldigt lite beskrivet om deras naturupplevelser. I konsten och litteraturen finns det beskriven. En av de kanske mest kända tavlan är just Näcken av Ernst Josephson.

Så har de personerna som berättat dessa skrönor verkligen sett eller hört detta?. Enligt folktron så har myter bildats. Har det varit en uppfostran och eller  skrämsel propaganda för att hålla outbildade människor i schack? Förmodligen. Man ska inte glömma att det fanns bara några års folkskola i slutet på 1800-talet och att det var vissa som skulle lära ut barnen saker utantill. Det var blandade åldrar i skolan. Läraren hade inte tid att undervisa alla. Undervisningen var också anpassad till att lära barnen sådant som var nyttigt för dem att veta . Samhället hade inga förhoppningar att de som var bönder skulle kunna göra något annat. Det var stora kategoriseringar i olika stånd. Kyrkan hjälpte dessutom till att hålla ordning på folk med att föra bok på de som var gifta och gifta och tuktade folket med olika skrämsel. Kvinnor skulle vara gifta och föda barn och sköta hushållssysslor. De som var ogifta betraktades som konstiga och blev utfrysta. Friska barn räknades och de med funktionshinder blev satta i skogen  för att svälta ihjäl som små barn. Ogifta kvinnor födde barn i lönndom och dräpte dem. Pigor blev ofta sexuellt utnyttjade av bonden som såg det som en rättighet.
Innan kristendomen fanns en hedendom som bottnade mer i en

Asadyrkan och en närheten till naturen. Det är svårt att se skillnaden mellan asadyrkan och det som blev myter. Som jag förstår så fortsatte ändå folk i lönndom att tro på det övernaturliga trots kristendomens intåg. Prästerna gav skuld för att de övernaturliga var negativa och t om farliga krafter så det blev mer fyr i elden av dessa motsättningar . Häx bränning var vanligt med de som var kunniga med örter.

Senaste kommentaren

26.06 | 07:19

Om du som pressansvarig, journalist eller bloggare vill beställa ett kostnadsfritt recensionsexemplar, sänd ett e-postmeddelande till press@bod.se och ange följande:
- bokens titel och författarens na

23.06 | 09:53

<a href="https://www.igmguru.com/data-science-bi/power-bi-certification-training/"> power bi certification</a>

23.06 | 09:52

I read your post. It is very informative and helpful to me. I admire the message valuable information you provided in your article.
<a href="https://www.igmguru.com/data-science-bi/power-bi-certificat

Dela den här sidan