2. sep, 2016

Benjamin gör sin egen berättelse och saga från sina monsters

Benjamin berättar en helt egen saga från sina monster. Väldigt kul att se hur mycket han utvecklats under året med att kunna få till en berättelse. Genom att jag låtit honom berätta sin version av andra sagor har han kommit igång med att återberätta. Han har jättemycket fantasi. Jag testade med att ta näckrosor och börja litet för att se vad det landar.Jättekul.De bor i ett kallt land där Snövit är drottning. Ja Snövit och Askungen gjorde vi ju förra året. Nu kopplas det ihop.Trevlig helg. Have a nice weekend. Jag har tränat honom med bilder och skype och texttelefon i snart fjorton år. Genom att de andra inte kunde visa på att han kunde återberätta, började jag med sagor. Han kunde bara säga att han drack te på jobbet. Före sommaren har man börjat med Ipad och bilder  genom habiliteringen i Uppsala och hösten innan med android i Stockholm.  Efter flera års tjat från mig. Flera fotoalbum med bilder där han älskar att återberätta. Men intresset fanns inte hos personalen. Ja men mest tror jag det hänger ihop med bildskapandet. Vi har haft tjugofem konstutställningar och han beskriver med bild, keramik, screen andra material det han vill prata om . Det handlar om sagornas värld.Sedan förra hösten illustrerar han och berättar sina egna sagor. Först versioner och nu kommer en helt egen saga. Jag trodde en dag skulle komma där han kunde göra detta. Det gör han nu efter alla dessa år. Det känns jättebra att han kan svara adekvat på frågorna så att en story växer fram. Efter flera år har andra tagit efter. Logopeder från Stockholm habilitering med inriktning autism, sa att han aldrig skulle kunna återberätta med bilder. Test gjordes 2004 och jag trodde inte det var möjligt och blev tyngd då han inte kunde lära sig läsa, skriva eller kommunicera begripligt med bilder. De kunde inte visa hur jag skulle skypa med Benjamin från text telefon eller Skype.Jag fick själv prova mig fram.

Personalen förstod inte heller att göra det på ett lustfyllt sätt. De hade inte tid eller lust för bilder eller förstod vikten av att skapa och berätta med bilder som Benjamin alltid gjort. I somras fick han ett ritprogram efter att personal gått kurs. Det tog nästan fjorton år att förstå detta. Logpeder försökte även få skolpersonal att kommucera bättre men det var svårt. Däremot var de roade med estetiska verksamheter och simning som jag är tacksam för. Sedan började prövningen med praktikplats och Skaparverkstan som kastade ut Benjamin i omgångar. Han fick inget stöd där. Tvärtom. Han försökte skapa med en personlig assistent men ugnen var nästan alltid trasig så Benjamin kunde inte bränna sin keramik. Han tappade taget. Även med bild, men det undanhöll jag.Senare också screen. Material hölls inte efter på boendet då de saknade intresse för det. Korta perioder fanns det personal som var intresserade för att bytas ut med andra som saknade detta.  Läs mer om hans kamp att få uttrycka sig i "Benjamins konst-såhär gick det till att skapa."

Den dagliga verksamheten skapades runt Benjamin, Fri Form och de har lärt sig av det Benjamin redan kan och han har efter flera års enträgna tjat fått äntligen utvecklas individuellt. Från början skulle alla göra likadant. Efter flera år med eget skapande och egen keramiker som Benjamin betalade för förstod den dagliga verksamheten att pröva detta. Men det blev ett tufft år. De ville inte detta. Det tog ytterligare ett år innan de förstod värdet av detta.  Han blev t o m hotad att bli utslängd från den dagliga verksamheten för att jag ville att de skulle följa den individuella planen. Sedan var chefen stolt över honom året senare. Min hälsa har försämrats av alla traumatiska upplevelser vi har behövt uppleva.

Jag vill ha kompensation för detta  som lön och pension som jag förlorat alla år.Men föreningen driver bara frågor för de unga barnen och struntar i de som är vuxna och kämpat i alla år. Föräldrarnas slit har man aldrig brytt sig om.

Andra strömmade till. Benjamin var månadens konstnär december 2015 i Uppsala och det var han verkligen värd att vara. Han har haft fem utställningar i Uppsala tillsammans med andra.

© All rights reserved. all arts. pics, Benjamin Lebsund and Pia Lebsund

Senaste kommentaren

26.06 | 07:19

Om du som pressansvarig, journalist eller bloggare vill beställa ett kostnadsfritt recensionsexemplar, sänd ett e-postmeddelande till press@bod.se och ange följande:
- bokens titel och författarens na

23.06 | 09:53

<a href="https://www.igmguru.com/data-science-bi/power-bi-certification-training/"> power bi certification</a>

23.06 | 09:52

I read your post. It is very informative and helpful to me. I admire the message valuable information you provided in your article.
<a href="https://www.igmguru.com/data-science-bi/power-bi-certificat

Dela den här sidan